TIPS PACKING BARANG ELEKTRONIK

Sebelum berpindah, penting untuk mengambil langkah tambahan untuk menjaga keselamatan barang elektronik anda. Perkara ini berlaku terutamanya untuk barang yang lebih mahal dan mahal untuk diganti seperti komputer, tablet, dan televisyen.

1) Simpan Kotak untuk Pembungkusan Semula

Kotak terbaik untuk digunakan semasa mengemas barang elektronik anda adalah kotak ketika barang tersebut baru dibeli. Jika tidak, sukar untuk mencari kotak ukuran yang sesuai untuknya. Sekiranya anda tidak lagi mempunyai kotak yang asal, pastikan untuk menggunakan kotak yang cukup besar untuk memuatkan sekurang-kurangnya dua inci pembungkusan di semua sisi barang elektronik anda.

2) Ambil Gambar Sebelum Membongkar

Sebelum membongkar barang elektronik anda, ada baiknya gambar diambil terlebih dahulu. Hal ini akan menjadikannya lebih mudah untuk mengaturnya semula. Ianya memudahkan juga untuk tahu penempatan alat dan kord.

3) Cabut Wayar Barang Elektronik Sebelum Pembungkusan

Pastikan mencabut wayar barang elektronik 24 jam sebelum mengemas atau bergerak. Hal ini bagi memastikan barang elektronik anda cukup sejuk untuk bergerak dan bagi mencegah kerosakan dalaman. Mencabut wayar barang elektronik 24 jam lebih awal juga mengurangkan risiko kejutan yang disebabkan oleh elektrik statik.

4) Tanggalkan Bateri

Sebelum mengemas barang elektronik anda, ingatlah untuk mengeluarkan semua bateri. Sekiranya anda membiarkan bateri anda dalam barang elektronik tersebut, ia boleh menghakis dan akhirnya merosakkan peranti anda. Bateri lebih mudah diganti daripada keseluruhan peranti.

5) Back up Data dan Fail Anda

Untuk komputer dan tablet, penting untuk back up data dan fail penting sebelum menyimpannya dalam simpanan. Selagi anda memastikan peranti ini dilindungi dengan betul, anda tidak perlu risau tentang sebarang kerosakan, tetapi lebih baik mencegah sebekum menyesal di kemudian hari.

6) Pastikan Kabel Teratur

Oleh kerana elektronik melibatkan banyak kord, paling mudah menyimpannya mengikut warna. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan pita atau pelekat berwarna. Letakkan warna pada kord dan kemudian gunakan warna yang sama untuk meletakkan pada peranti tempat kord disambungkan. Ini akan menjimatkan masa untuk mengetahui ke mana setiap kord pergi semasa memasang semula barang elektronik anda.