6 PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN SELEPAS BERPINDAH

Tidak semudah hanya membongkar dan menghias rumah baru anda. Terdapat banyak perkara lain yang harus anda lakukan sejurus selepas tiba di kediaman baharu anda.

1) Tukar Kunci Anda

Perkara pertama yang mesti anda lakukan ialah menukar kunci anda. Siapa tahu masih ada yang mempunyai kunci rumah seperti pengasuh haiwan peliharaan, pengasuh bayi, dan lain-lain. Dapatkan perubahan kunci sebaik sahaja anda masuk untuk memastikan keluarga anda selamat dari kemungkinan penceroboh.

 

2) Periksa Kotak & Perabot Anda

Lakukan dengan cepat dan pastikan semua barang anda selamat dan masih utuh. Sebilangan besar movers profesional memang melakukan pekerjaan yang hebat, tetapi tidak ada yang sempurna.

 

3) Pasangkan Peti Sejuk & Peralatan Anda

Oleh kerana movers anda tidak melakukan ini untuk anda, pastikan anda memasang dan menyiapkan peralatan utama anda. Sekiranya anda tidak pasti bagaimana melakukannya, anda boleh mengupah seseorang untuk memasangnya atau menonton video di YouTube.

 

4) Membongkar Keperluan Asas Dahulu

Tidak semuanya mesti dibongkar sekaligus. Pastikan anda membuka kotak anda dan membongkar barang keperluan terlebih dahulu.

 

5) Belanja Barang Runcit

Pastikan anda pergi membeli-belah barang runcit dan buat senarai barang yang perlu anda beli. Oleh kerana anda mungkin membuang rencah atau rempah-rempah lama, anda perlu membelinya semula pada waktu berikutnya.

 

6) Buat Belanjawan

Walaupun menyimpan wang untuk berpindah sangat penting, namun ramai yang masih menghabiskan banyak wang di rumah baru mereka setelah berpindah. Pastikan anda mempunyai anggaran setelah anda berpindah kerana anda mungkin akan menghabiskan banyak wang.